Muslim Harus Tahu, Rasulullah SAW Melarang Umatnya Mengucapkan Tiga Hal Ini!

Bagaikan seseorang muslim pasti kita wajib senantiasa melindungi lisan serta perkataan. Sebab tiap perkataan yang baik yang mendatangkan perihal yang baik pula, begitu juga dengan perkataan kurang baik yang hendak mendatangkan perihal kurang baik.

Dikutip islamreligion. com( 24/ 02/ 2018) 3 Perkataan berikut ialah perkataan yang kurang baik serta dilarang oleh Rasulullah SAW, sebab mengingkari rasa syukur!

1." Hai Budak"( Merendahkan)Rasulullah SAW melarang kita memanggil sesama dengan gelar yang merendahkannya. Contoh" Hai Budak."

" Janganlah sekali- kali salah seseorang di antara kamu berkata: Budak lelakiku!, Budah perempuanku! Sebab tiap lelaki serta wanita merupakan hamba Allah..."( HR. Muslim)

2." Sial Saya"( Menjelekkan Diri Sendiri)Berkata perkata agresif terhadap orang lain merupakan perlakuan yang telah tentu dilarang serta itu pula berlaku kepada diri sendiri.

Kita tidak boleh berkata diri sendiri sial, hendak namun mengubahnya dengan saya tidak mampu menerima derita ini.

3. Mencaci WaktuWaktu tiba serta lalu begitu kilat, sampai seluruh urusan tiba serta berakhir begitu saja.

Sampai kita tidak lagi mensyukurinya serta mulai mencaci waktu. Sangat perbuatan itu sangat dilarang oleh Rasulullah SAW.

Dalam ceramahnya di account Youtube Kalangan Kanan( 03/ 12/ 2016) Ustadz Khalid Basalamah dalam ceramahnya;" Mencaci waktu sama saja dengan membenci ketetapan Allah SWT." Allah berfirman;" Seseorang anak Adam mencaci maki masa( waktu) sementara itu Akulah masa, siang serta malam hari terdapat di tangan- Ku."( HR. Muslim)